The Art of Hosting and Harvesting
Conversations that Matter
Drongen, 20-22 november 2018
Vraag je je ook wel eens af
- welke methodieken er bestaan, welke ingesteldheid en vaardigheden je nodig hebt om de overgang van hiërarchie naar zelfsturing en zelforganisatie te maken?
- hoe je leiderschap kan/moet verstaan in deze complexe en onvoorspelbare wereld?
- hoe je het vertrouwen in je eigen kunnen vergroot en hoe je jouw vaardigheden aanscherpt om – waar dan ook – succesvol initiatief te nemen?
- hoe je je eigen intenties helder krijgt zodat je met meer daadkracht met anderen kan samenwerken zowel in als buiten de organisatie?
- methodieken leren om zelfsturing en zelforganisatie in je organisatie te introduceren?
- bouwen aan een organisatiecultuur waarin innovatie en feedback kunnen floreren?
- beter omgaan met complexe vraagstukken?
- hefbomen vinden om co-creatie en samenwerking efficiënter en effectiever te maken?
- concrete inhoud en begrip krijgen van wat participatief leiderschap in de praktijk inhoudt?
- proeven van doorbraakleiderschap?
Een nieuw leiderschap voor nieuwe tijden?
We leven in een tijd van ongelofelijke mogelijkheden op vlak van communicatie, mobiliteit, gezondheidszorg, kennisgaring… Digitale media laten toe om op elk moment overal bruggen te slaan met anderen. Alles lijkt mogelijk, en weinig staat nog vast. De wereld van vandaag lijkt op zoek naar een nieuwe samenhang, waarin complexiteit en welbevinden samen gaan, zowel op individueel als op collectief vlak.
Leiderschap wordt een capaciteit en een vaardigheid – en is niet meer (enkel) verbonden met een hiërarchische positie. Het is de capaciteit en de vaardigheid om te werken in en mét netwerken, en in en mét complexiteit. Het gaat over een nieuw soort leiderschap dat bewust over de silo’s en de sectoren heen gaat en tot ware co-creatie komt. Als organisatoren van deze training is het onze wens dat er mensen deelnemen uit de ondernemerswereld, uit de verschillende overheden en uit de sociale wereld zodat ze elkaar kunnen inspireren, elk met hun specifieke expertises. Lees meer!
Informatie en inschrijven hier & voorstelling teamleden
Participatief Leiderschap: hoe doe je dat, elke dag?
Onze klassieke organisatievormen en -cultuur voldoen niet meer: niet in ondernemingen, niet in de sociale sector, niet bij de overheid en zeker niet voor innoverende projecten. Dit leidt tot volgende prangende vragen:
- Hoe kunnen wij bijdragen tot gezonde bedrijven en gemeenschappen waar iedereen zich kan ontplooien?
- In deze complexe en onzekere tijden, wat soort leiderschap is nodig zodat we samen zinvol werk creëren?
- Hoe mensen samenbrengen, om vanuit gelijkwaardigheid, betekenis te creëren en richting te geven aan ons handelen in een weinig voorspelbare omgeving?
- Hoe kunnen we meer verbondenheid, vertrouwen, veerkracht en energie creëren in teams / organisaties en bijdragen tot (meer) kwaliteitsvolle zorg?
- Hoe kunnen we samen met anderen bewegen en ons samenwerken efficiënter en effectiever maken in functie van meer kwaliteit van leven van onszelf en anderen?
Deze vragen hebben geen éénduidige antwoorden. Anderzijds zijn er wel principes en dagelijkse praktijken van participerend leiderschap – waarbij we werkelijk ànders gesprekken voeren en tot actie overgaan – die we kunnen leren en waarop we kunnen terugvallen.
De ‘Art of Hosting Conversations that Matter’ – de focus van deze 3-daagse training – is een benadering die leiderschap opschaalt van het persoonlijke naar het hele systeem. Wat aan bod komt: innoverende persoonlijke praktijken, dialoogvormen, facilitering/hosting van teams, groepen en netwerken, co-creëren van innovatie om onze complexe uitdagingen aan te pakken.
De ‘kunst’ van ‘the Art of Hosting’ bestaat erin om de collectieve intelligentie van een groep mensen, een gemeenschap, een netwerk, een organisatie of bedrijf aan te spreken en in te zetten met het oog op betere en duurzamere oplossingen voor complexe uitdagingen.
Wat je al doende leert:
- betekenisvolle gesprekken voeren en vanuit collectieve wijsheid nieuwe inzichten en innoverende acties oogsten
- processen ontwerpen voor samenwerkingen die leiden tot co-creatie en collectieve wijsheid
- de voordelen van participatief leiderschap toepassen in je eigen context
- praktische methoden en technieken selecteren voor je projecten en hun bijhorende uitdagingen
- complexiteit en groepsprocessen beter begrijpen en weten hoe je erop kunt navigeren
Dit is een heel interactieve training die je meteen in het bad gooit van participatief leiderschap. We concretiseren de theorie vanaf het begin en gaan aan de slag met de vragen, ideeën en projecten van de deelnemers.
Leerdoelen
Deze 3-daagse training is voor jou als je:
- antwoorden wil vinden op de huidige complexe vraagstukken
- de nood ervaart om te groeien in co-creatie en samenwerking
- op zoek bent naar wat participatief leiderschap concreet inhoudt
- wil groeien in je leidinggeven
- op zoek bent naar methodieken om je bedrijf of organisatie te (bege)leiden naar meer zelfsturing en zelforganisatie
Graag nodigen we uit
✓ sociale ondernemers
✓ bedrijfsleiders en leidinggevenden
✓ opvoeders, ouders, vrijwilligers, studenten, schooldirecties
✓ stafleden en beleidsmakers van lokale en provinciale besturen
✓ leidinggevenden en beleidsmakers van NGO’s en middenveldorganisaties
✓ consultants en coaches
✓ maatschappelijke leiders en organisatoren van sector-overschrijdende dialogen
In deze training verwelkomen we alvast twee mensen uit Gambia (West-Afrika) die gemeenschapsprojecten opzetten om samen met ons te ontdekken wat Art of Hosting in hun werk kan betekenen.
De voertaal in deze training zal zowel Nederlands als Engels zijn, omdat we enkele internationale trainers in het team hebben. Samen zullen we zorgen dat er vertaling is voor wie het nodig heeft. (collectieve intelligentie in actie!)
Meer informatie en inschrijven hier!